Salsa per fagioli
È una salsa che si adatta anche ad altre verdure: piselli, coste, carote.
Soffriggere in olio d'oliva e burro (metà e metà) 1 bella cipolla tritata finemente insieme a 4 acciughe (spinate, lavate).
Aggiungere i fagiuoli (o piselli, o coste, o carote) già lessati, insaporire con pepe, sale, prezzemolo tritato, e, se piace, un pizzico di cannella. Lasciar sobbollire a fuoco lento per un'oretta circa, se si tratta di fagiuoli. Più brevemente le altre verdure.
Sauce for beans
This sauce is excellent also for other vegetables: peas, sticks, carrots. Fry lightly in half olive-oil and half butter 1 big onion chopped finely together with 4 anchovies (boned and washed). Add the beans (or peas or sticks or carrots) already boiled and leave to
flavour, adding some salt, pepper, chopped parsley and a pinch of cinnamon, if you like its taste. Leave to simmer on a low flame for about 1 hour if you chose the beans, for a shorter time if you chose the other vegetables.